Please install Flash® and turn on Javascript.

BATYK EN OMGEVING

Batyk ligt in de provincie Zala, die door de gelijknamige rivier wordt doorkruist. In dit dorp hebben de paar honderd inwoners nog nooit van stress gehoord. De dorpelingen zijn vriendelijk en behulpzaam. Het gebied is nog niet ten prooi gevallen aan het toerisme, maar is wel in opkomst. Met EU-subsidies zijn er nieuwe restaurants gekomen en de wegen zijn verbeterd. Het gebied staat vooral bekend om haar wijn en wijnranken zijn overal te zien. Ook kan er een wijntour langs wijnboeren worden gedaan. Het dorp beschikt over een treinstationnetje.


Kuurbad
Op vijf minuten rijden met de auto van het huis is ook een kuurbad te vinden. Deze heeft een binnenbad, twee buitenbaden met glijbaan en twee warmwaterbaden van zo’n 35 en 37 graden. Het kuurbad heeft een grote ligweide en houten picknickbanken. Ook is er een kleine sauna aanwezig en is het mogelijk je te laten verwennen met een massage. Dit kuurbad ligt op de route naar de dichtstbijzijnde grote plaats Zalaszentgrót. Hier zijn alle faciliteiten aanwezig.

Zwemmen
Een grotere plaats met een uitgebreid centrum ligt op zo’n half uur rijden, Zalaegerszeg. Twee kilometer hier vandaan vind je het Aqua Park, een waterpark van 7,5 ha. Een andere waterbelevenis is het moderne kuurbad in Sarvar en het natuurlijke geneeskrachtige water van Heviz. In de buurt van Batyk is middenin het bos op zo’n kwartier rijden een recreatieplas met diverse eettentjes.


Balaton
En dan is er op een half uur rijden het Balatonmeer. Op dit meer kan met een ferry langs de leuke plaatsjes worden gevaren. Aan het Balatonmeer zijn natuurlijk diverse stranden. In Keszthely alleen al zijn drie stranden te vinden, met in de zomermaanden ook speeltoestellen voor kinderen.

Met een lengte van 77 kilometer en een breedte van 14 kilometer zal het niet verbazen dat het Balatonmeer het grootste binnenmeer van Midden-Europa is. Het water is ondiep en daardoor heerlijk snel warm (mei 17 / 19 graden en in de zomerzomermaanden tot wel 26 graden!).

Doordat er voortdurend vers water het meer binnenstroomt vanuit de rivier Zala een aantal heldere kreken in het Noorden en doordat het overtollige water vervolgens wordt afgevoerd door het Sió kanaal naar de Donau, wordt al het water in het meer elke twee jaar ververst.


Natuur
In dit deel van Hongarije kan worden genoten van de mooie ongerepte heuvelachtige natuur. Het is niet ongewoon dat er ’s avonds een groot hert langs de weg staat. Er zijn mooie wandel- en fietspaden. Verder is deze natuur ook te paard te bewonderen. Er is een grote manege in de buurt van het Balatonmeer.

In de provincie zijn ook diverse musea.

Wilt u foto's bekijken van de omgeving? Klik dan hier.