Please install Flash® and turn on Javascript.

KUREN ALGEMEEN

Hippocrates, vader van de medicijnen, was de eerste die zei: "de Natuur is de arts die al onze ziektes heelt." Met deze natuurlijke geneesheren is Moeder Natuur zeer gul voor Hongarije. Het land ligt namelijk boven de rijkste geothermale (warm) en heilzame waterbronnen ter wereld. De lokale kuurcultuur gaat tot 2000 jaar terug. De Kelten noemden Boedapest al "Ak-luk", hetgeen letterlijk vertaald betekend: Overvloedige wateren. Opgegraven overblijfselen van badhuizen, frescoes en mozaïeken tonen aan dat de Romeinen deze thermaalbronnen hebben ontdekt en ontwikkeld. Hongarije wat toen nog een provincie van het Romeinse rijk was, Pannonia Provincia. De badcultuur kwam echt op gang gedurende de Turkse bezetting.

Hongarije telt 1.289 thermale bronnen, 39 thermale baden en 48 soorten natuurlijk mineraalwater.

Er is verschil tussen thermaal en geneeskrachtig water: Thermaal water is een in de natuur gevonden water waarvan de temperatuur 30 graden of hoger is. Geneeskrachtig water is een thermaal water met een hoog mineraalgehalte welke voor heelkundige behandeling geschikt is. Er is geneeskrachtig water voor reumatische ziektes en ziektes aan de bewegingsorganen, voor huid- en gynaecologische klachten, voor ontstekingen, voor ziektes aan de spijsvertering, botten en het zenuwstelsel.

De werking van deze waters zijn medisch bewezen. De in het water opgeloste mineralen worden ingenomen door de huid (badkuren), maar worden ook ingeademd tijdens het baden (inhalatie). Ook zijn er baden met drinkkuren. Sommige klachten kunnen na 2 tot 3 weken verbeteren terwijl andere klachten na een paar dagen al minder worden. Een kuur van langere of kortere duur kan een effectief middel voor de rehabilitatie, maar ook voor de preventie zijn. En uiteraard zijn de thermaal baden er ook voor de recreatie, want het is heel ontspannend om in dit heerlijke warme water te verblijven

Hongaren nemen hun badcultuur heel serieus. Ze gebruiken de baden om te relaxen maar ook om bepaalde ziekten te genezen. Er bestaan hele lijsten van baden, met de watersamenstelling en de ziekten waarvoor men in die baden genezing kan zoeken. Voor de Hongaren is het baden een traditioneel sociaal ritueel, een plaats om je familie en vrienden met regelmaat te ontmoeten en bij te praten, te schaken of te zingen.

Boedapest is de enige grote stad ter wereld waar alleen al meer dan 100 thermaal bronnen zijn. Daarnaast is Hongarije uniek om haar thermaal baden omdat er geen enkele grote stad is die geen eigen thermaal bad heeft. Hongarije heeft dus ongeveer 1.289 thermale bronnen Dit grote aantal bronnen wordt verklaard uit het feit dat de aardkost in het karpatisch bekken veel dunner is dan normaal. Daardoor stijgt het thermaal water veel makkelijker op naar de oppervlakte. Medicinale baden worden gebruikt om te baden of om een drinkkuur te volgen. De behandeling bestaat vaak uit baden, modder baden, massage enzovoort.

SZENT GROTH THERMALBAD ZALASZENTGROT
Het kuurbad van Szent Groth bevindt zich noordelijk van de stad Zalaszentgrót. De in het dal van de stromende rivier de Zala gelegen stad en zijn omgeving met zijn onaangetaste bossen en schilderachtige heuvels, geven de bezoekers een mooie entourage. Het gebied wordt gekenmerkt door de prachtige natuur en de wisselende geologische omgeving en de goede wegen voor wandel- en fietstochten. De bossen in Zala met veel wild en de meren in de buurt bieden veel jagers en vissers vele mogelijkheden. Ook de liefhebbers van paardrijen komen in dit gebied aan hun trekken.

Kuurbad
Het kuurbad zelf ligt in een 33 hectare groot oerbos met watervertakkingen, omgeven door druivenvelden, in de schoot van de natuur. Het bad, dat in 2003 klaar was, heeft vier baden in de buitenlucht, waarvan twee met onderwaterbanken, ˇˇn sportbad en één kinderbad en vier overdekte baden, waarvan één met onderwaterbanken, een zwembad en kinderbad. Buiten kan worden genoten van een glijbaan die in een bad uitkomt met banken met bubbels. De wateroppervlakte bedraagt 1100 vierkante meter.

De volledige ontspanning wordt niet alleen bereikt voor het aangename bronwater dat goed is tegen diverse kwalen en de zuivere lucht, maar ook door de sportplaats voor voetbal, beachvolleybal en een speelplaats. Ook is er een Finse sauna en een stoombad. Verder zijn massages mogelijk en is er buiten een terras met pizzeria en drie buffetten en Hongaarse en Bayerische specialiteiten. Op de grote ligweide kan worden gezonnebaad.

De in 1998 ontdekte thermale bron verzorgt de kwalitatieve hoge kuurwater voor het badcomplex. De in de winkel verkochte bronwater Natur Aqua komt uit dezelfde bron als het water voor het kuurbad.

THERMAL SARVAR
De spa van Sárvár, geopend in 2002, is een echte parel tussen de spa´s van Hongarije, de prijzen die de thermal won spreken voor zichzelf.

Als erkenning van het unieke aanbod en de voortreffelijke hoge standaard van de service, werd de spa in 2004 de eerste prijs toegekend door de Hongaarse Wellness Associatie in de categorie Wellness Centra in 2004 en ontvang dezelfde prijs in de categorie van Wellness Medicatie in 2005.

In 2004 werd Sárvár lid van The Royal Spas of Europa. Tot de dag van vandaag kunnen slechts tien Europese spa´s van acht verschillende landen zich bogen op deze toekenning. Leden van deze associatie zijn allen spa´s die in staat zijn om hun betrokkenheid aan te tonen met de Koninklijke huizen van Europa en die buitengewone hoge kwaliteit op het gebied van de spa en het hotel leveren. De spa heeft ook de Europespa-med kwaliteits award gewonnen in april 2007. Deze award wordt toegekend aan spa´s die aan alle eisen van de Europese Spa Associatie voldoen op gebied van hygiëne, medische behandelingen en veiligheidsaspecten. De thermal van Sárvár bereikte de zesde plaats in heel Europa en was de eerste spa in Hongarije die deze award kreeg.

Spa wereld Sárvár
De spa bestaat uit kristal schone, grote ruimtes, met daarnaast ook een saunawereld, luxe rustruimtes, verschillende therapieën en wellness behandelingen. Het hele jaar zijn geopend het buiten zwembad van 32-33 graden, het binnen zwembad van 32-34 graden, het binnenbad met kuurwater van 37 graden, het binnenbad met kuurwater van 36 graden, het babybadje met kuurwater van 36 graden en het buitenbad met kuurwater van 36 graden.

Verder zijn het strandbad van 328 graden met, het kinder-avonturen bad met een waterkasteel, piraatschip en glijbaan van 32 graden, het babybad van 32 graden en de stroomversnelling van 28 graden toegankelijk van het voorjaar tot het najaar. In de weekenden zijn er verschillende programma´s, sport activiteiten en concerten.

Saunawereld
De exclusieve saunawereld is een toevluchtsoord om tot rust te komen. De saunaliefhebbers kunnen uit verschillende sauna´s kiezen. Zo zijn er een binnen en buiten Finse sauna, bio en stoomsauna´s, stoombaden, aroma cabines en een Kneipp bad met mentale en psychische verfrissing. De saunawereld is als een juweel binnen de spa, waar rustgevendheid de boventoon voert en de buitenwereld doet vergeten.

Wellness behandelingen
Het Wellness centrum biedt een unieke mix van behandelingen. De bezoeker kan een eigen keuze maken uit een groot aantal behandelingen. Zo zijn er diverse massages, zoals shiatsu, hotstone, chocolade, exotische bloemen massage en een Tibetaanse klanken massage. Maar er is meer. Er zijn ook hot tubs, holistische behandelingen, Oosterse bewegingstherapie‘n.

Kuurwater
De grootse attractie van het Sárvárterrein is zeker de twee verschillende soorten kuurwaters, waarop de spa is gebaseerd. Het water wordt in het gebied uit 1200 meter diepe bronnen gehaald waar het een temperatuur heeft van 43 graden. Tevens wordt water gehaald uit een bron op tweeduizend meter diepte dat een hoog zoutgehalte heeft en een temperatuur van 83 graden. Het 83 graden zoute water, het beroemde Sárvár kristal, wordt verder verwerkt door middel van verdamping. Het overvloedige zoute medicinale water kan worden gebruikt bij de effectieve behandeling van verschillende kwalen, problemen met gewrichten, revalidatie na bijvoorbeeld sportblessures, neurologische problemen en spierproblemen.

KUURBAD HEVIZ
Het hart van de stad Hévíz is de thermale vijver, die reeds enkele tienduizend jaren geleden ontstond. Op dat moment ontsprongen de warme bronnen, die tot vandaag het meer voeden. Reeds de oude Romeinen kenden en gebruikten het geneeskundige effect van het water in Hévíz. In het jaar 1795 liet graaf Festetics de plaats tot therapeutisch bad ontwikkelen, en liet verschillende badhuizen en kuurfaciliteiten oprichten.

Dit vulkanische meer zeven kilometer van het Balaton-meer, vier vanaf de stad Keszthely, is het grootste natuurlijke thermaalmeer van de wereld. De watertemperatuur ligt tussen 25 en 30 graden en de modder is licht radioactief. Volgens de Hongaren helpt het tegen reuma en ziektes van het zenuwstelsel. In de zomer kan er tussen de prachtige waterlelies worden gezwommen, in de winter kan worden gezweefd er bij een temperatuur van 26 graden en kan worden genoten van het met sneeuw bedekte landschap. Van mei tot november heeft het meer een heel bijzondere plantengroei. Een echt kuuroord met een heel aparte sfeer. Volgens de Hongaren kan men hier gezond worden of blijven door het thermaalwater, door de behandelingen of door de lekkere wijnen van de omgeving. Het meer van Hévíz is 40.000 vierkante meter of 4,4 hectare groot en wordt op 38 meter onder het wateroppervlak gevoed door een geothermische bron. Elke seconde vloeit er 410 liter uit de bron. Dit zorgt ervoor dat het meer schoon blijft want elke 3,5 dag is het meer compleet gevuld met nieuw bronwater.

Uit koolstofdateringen blijkt dat het water zo'n 10.000 tot 12.000 jaar geleden in de rond Hévíz liggende heuvelruggen is geïnfiltreerd, waarna het ondergronds naar de bron is gestroomd. De watertemperaturen in het thermale meer vari‘ren van circa 28 tot 38 graden in de zomer, tot ongeveer 25 tot 28 graden in de winter. Op deze manier kan er het hele jaar door buiten in het meer gebaad worden. Het medicinale meer is uniek in de wereld en heeft een fantastische omgeving. De schone lucht, de vriendelijk atmosfeer en de gastvrijheid van de inwoners van de spastad dragen bij tot het heilzame effect. Een deel van het meer is echter overdekt want in 1727 is er een houten badhuis over een deel van het meer gebouwd.

Het water in het meer is licht radioactief en bevat verder zwavelverbindingen en zuurstof in oplossing. Door deze samenstelling zijn er in het meer een unieke flora en fauna ontstaan. In het meer bevinden zich bacteriën en soorten algen die alleen in Hévíz voorkomen. Van de bacteriën wordt verondersteld dat ze een geneeskrachtige werking hebben. Met name mensen met reumaklachten zouden baat hebben bij een kuur in het meer. Het water bevat radiumbestanddelen en geneest spier- en gewrichtsziekten, alsmede zenuwontstekingen. Hier kan men ook behandeld worden met modder- en massagestortbaden. Het relaxte effect van een vakantie in Hévíz kan nog lange tijd worden gevoeld, ook na weer thuis te zijn kan maandenlang genoten worden een positieve impact. De genezing is niet alleen tijdens de behandeling, maar ook voor preventie, is rustgevend en voor recreatie. Door de toenemende vragen van gasten, is er een ruim aanbod van faciliteiten voor liefhebbers van wellness en gezond leven. Er is een ruime keus uit verschillende baden, sauna´s, massages, schoonheidsbehandelingen en gezond voedsel.

Spa binnen
Het land meest moderne kuurbad uit die tijd werd gebouwd tussen 1964 en 1968 met als doel om een plaats te hebben voor baden in de winter en thermale behandeling. De medicinale behandeling werd ontwikkeld en langzaam uitgebreid en later technologisch verbeterd door de vestiging van een complex voor balneotherapie. Na een medisch rapport, wordt een individueel behandelplan opgesteld op basis van ingewikkelde therapie. De spa binnen bevat alle psychotherapie behandelingen (kuurbad, tobbes, modderbaden, onderwater bewegingsbad, medicinale massage, onderwater jet massage, onderwater groepsoefeningen etc.). Ook is er een laboratorium. Het therapie centrum is het hele jaar open en heeft negen binnenbaden.

KUURBAD KEHIDAKUSTANY
Kehidakustány is een charmant plaatsjes op achttien kilometer van Keszthely, het Balatonmeer en de Zalavallei. De drie hectare grootte familiespa bestaat uit 2600 vierkante meter wateroppervlakte met dertien baden en meer dan 2000 ligstoelen en vrij parkeren. Moeder, vader, kinderen en opa´s en oma´s, in de Kehida Termaal Familie Spa kan de hele familie iets van zijn of haar gading vinden.

Avonturenbad binnen

Het avonturenbad bestaat uit drie verdiepingen in.