Please install Flash® and turn on Javascript.

Wijn

Hongaarse wijn etiketten
Bor Wijn
Száraz bor Droge wijn
Félszáraz bor Half-droge wijn
Félédes bor Half-zoete wijn
Edes bor Zoete wijn
Assztali bor Tafelwijn
Tájbor Landwijn
Minóségi bor Különleges Kwaliteitswijn
Védett erdetú bor Wijn met gecontroleerde herkomst
Eredetvédelem bor Wijn met gecontroleerde herkomstbenaming

Voor onze jaartelling werd al wijn gemaakt in het Donaubekken. De Romeinen die dit gebied Pannonia noemden, vonden er alle voorwaarden om goede wijnen te maken om hun bacchanalen mee te bevloeien. Na de Tweede Wereldoorlog en de communistische periode die er op volgde is de wijnindustrie er voornamelijk op gericht geweest om goedkope wijnen te leveren. Nu maakt Hongarije weer furore met zowel haar oude traditionele als met haar nieuwe wijnen. De passie voor wijn en de vakkennis van Hongaren zijn niet verdwenen.

Hongarije produceert een zeer grote verscheidenheid aan wijnen. Dit is te danken aan de vele verschillende druivenrassen, met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 130.000 hectare, en aan de al even talrijke grondsoorten. Ongeveer 65-75 procent van de wijnen is wit, de rest - naast een beetje rosé - is rood.

De belangrijkste witte druivenrassen zijn de olasz (= welschriesling), furmint, hárslevelü en kéknyelü. De meest aangeplante blauwe druif is de kadarka (dat is dezelfde druif die in Bulgarije 'gamza' wordt genoemd), gevolgd door de kékfrankos (= blaufränkisch).

Vooral de afgelopen jaren zijn er onder invloed van buitenlandse wijnbedrijven die in Hongarije investeren veel populaire Franse druivenrassen, zoals merlot, cabernet-sauvignon en dergelijke aangeplant. De wijnwetgeving is grotendeels aan die van de EU aangepast.

Kwalitatief staan de wijnen op een hoog tot zeer hoog niveau.

Zala: 'Het gebied van de gastvrije kelders'
Op de zuidelijke berghelling van het heuvelland van Zala wordt al eeuwenlang wijn verbouwd. Er zijn veel verschillende wijnen die overeenkomsten hebben op het gebied van een hoog zuurgehalte en lekkere geuren. Zij bieden een bijzondere belevenis voor w(f)ijnproevers. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Rizlingszilváni en Cserszegi füszeres.

Algemeen.
De oppervlakte van het land bereikt nog niet eens de 100.000 km?, de taal wordt nergens anders gesproken, de volksliederen zijn niet met anderen te vergelijken en toch: al meer dan 1000 jaar leeft en woont het Hongaarse volk in het midden van Europa. Ondanks de veelvuldige waardevernielingen in de loop van de geschiedenis kan het nog veel waardevolle dingen de zijne noemen, waarvoor velen uit verre landen komen om ze op te zoeken.

Hongarije ligt in Midden-Europa in het bekken van de Karpaten. De twee belangrijkste rivieren zijn de Donau en de Tisza. Het klimaat is continentaal, koudste maand januari (gem. temp. -1,3 º C), warmste maand juli (gem. temp. 23,2 º C).

Druif en wijngoden moeten erg van het Hongaarse land - Pannonia - hebben gehouden. Ze hebben dit land immers gezegend met een grote variatie aan bodemsoorten en de noodzakelijke zonneschijn voor de druif. Dankzij de gulle gaven van moeder natuur is er sinds vele eeuwen een bloeiende wijncultuur.

Het waren de Romeinen die de eerste wijnstokken in het vruchtbare Karpatenbekken introduceerden. Rond het Fertó-meer, in Szerémség, Baranya, Tolna en het Buda-gebergte werden de eerste wijngaarden aangelegd. Strijders van Atilla de Hun namen het goddelijke vocht tot zich tijdens bacchanalen.

Ten tijde van de landbezetting (896), gaf het Hongaarse stamhoofd Árpád complete wijngaarden -gelegen op de legendarische Tokaj-helling- aan trouwe volgelingen. De nectar afkomstig uit Szekszárd Somlóvásárhely, Pannonhalma, Mór, Eger en Csopac werd spoedig waardevolle handelswaar en vormde een voorname bron van inkomsten. In de 14e eeuw werden er tal van nieuwe wijngaarden gesticht. In Sátoraljoújhely en Somló ontstonden adellijke en koninklijke wijndistricten. De vraag naar wijn uit Gyöngyös, Debró Verpelét en Domoszló nam sterk toe. De steden Sopron, Poszony, Köszeg en Buda beschermden de eigen wijnen op strenge wijze. De invoer en verkoop van vreemde wijnen was in deze steden ten strengste verboden. Al vóór de 150 jaar durende Turkse overheersing werden Italiaanse en Franse druiven naar Hongarije geëxporteerd. Het recept van de witte wijn vermout was op dat moment al bekend. De Serviërs, die voor de Turken op de vlucht waren brachten de Kadarka wijn (van de gelijknamige druif) naar Eger. Op de laagvlakte rond Alföld komen druiven voor die de naam Rode Karmazijn (Veres Karmaszint) en Zwarte Muskadet (Fekete Muskotäly) dragen. Met de technieken geleerd van de Serviërs produceerden de Hongaren al vroeg gedroogde druiven, rozijnen, brandewijn en was zelfs het bereidingsproces van rode wijn bekend. De 16e eeuw stond in het teken van de zoete witte wijn Tokaj. Rond 1560 werd in Tokaj-Hegyalja de grond al drie keer omgeploegd en nam de late druivenoogst van gedroogde (Aszu) druiven een grote vlucht. 28 oktober, de naamdag van Júda Simon, werd benoemd tot de eerste dag van de nieuwe druivenoogst.

'Wijn der koningen, koning der wijnen.' Zo refereerde de Franse koning Lodewijk de XIVe aan Tokaj. Deze wijn werd de meest geliefde drank aan de verschillende Europese hoven. Voor het produceren van de Aszú-wijnen zijn steeds modernere technieken ontwikkeld en er is ooit een ware klopjacht geweest op de recepten van de verschillende wijnen. Van alle wijnen uit de Balatonstreek, wordt de wijn uit Badacsony het meest gewaardeerd.

In het laatste decennium van de 18e eeuw ontstonden er grote zandvlakten door ontginning van de poesta's in het gebied tussen de Donau en de Tisza. Er zijn hier gigantische hoeveelheden druiven geplant om zo verstuiving tegen te gaan. Ondanks vele tegenslagen is sinds de 90er jaren de productie van kwaliteitswijnen en daarmee de traditionele wijncultuur en haar waarden weer op gang gekomen. Kenners voorspellen een mooie toekomst voor de traditionele druivenrassen en streekwijnen.

Hongarije bezit 22 wijngebieden waar uiteenlopende soorten wijn worden geproduceerd van vele soorten druiven, die een bijdrage leveren aan het ontstaan van vele kleuren smaken en geuren in elke afzonderlijke wijn.